Veelgestelde vragen

Wat voor soort werk hebben jullie?

Dat is zeer divers. We hebben bijvoorbeeld frezers, draaiers en lassers aan het werk in de metaalindustrie. Maar ook machine-operators in techniekfabrieken. Of houtbewerkers in de meubelmakerij.

De gemene deler in de werkzaamheden, is dat je weinig tot geen opleiding nodig hebt om het werk te kunnen doen. Ben je een vakman? Dan zijn er wellicht ook mogelijkheden.

Bekijk de vacatures >

Op wat voor soort bedrijf kom ik te werken?

Je werkt voor ondernemers in de maakindustrie. Bijvoorbeeld in de  metaal-, montage- of technieksector. Dit kan variëren van een klein tot een groot bedrijf.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • een zelfstandig elektricien of meubelmaker die een tijdelijk kracht nodig heeft
  • een familiebedrijf in de metaal, dat mensen nodig heeft voor uiteenlopende werkzaamheden
  • een grote onderneming met machines, die machine-operators nodig hebben

Het grootste deel van deze ondernemers ‘heeft de handen nodig’. Het werk is niet moeilijk of ingewikkeld. Maar het moet wel gedaan worden.

Bekijk de vacatures >

Hoe werkt het als jullie een vacature binnen krijgen?

Een opdrachtgever meldt ons dat hij een nieuwe medewerker zoekt. En hij laat ons weten wat voor iemand hij zoekt. Wij stellen de vacature op. En gaan dan aan de slag om de juiste persoon te vinden.

We zoeken in onze database van mensen die zich eerder hebben ingeschreven. En we zetten de vacature uit in ons internationale wervingsnetwerk.

Wil jij als eerste gebeld worden als er een nieuwe vacature binnen komt?

Schrijf je dan in bij Lean als werkzoekende >

Stel: Lean heeft een baan voor me. En dan?

Dan wordt je gebeld. Je krijgt de vraag of je de baan wilt aannemen. En je krijgt te horen waar je komt werken.

Ben je arbeidsmigrant? Dan vertellen we je ook waar je komt te wonen. Vervolgens stellen we de vraag: ‘wanneer kun je in Nederland zijn?'

Weten we dit, dan informeren we je nieuwe chef, zorgen we dat er huissleutels klaarliggen en vertellen we de medebewoners van je huis dat je in aantocht bent.

Wat moet ik zeker meenemen als ik in Nederland aan kom?
  • Werkkleding + werkschoenen met stalen neuzen
  • Paspoort of identiteitskaart
  • Rijbewijs
  • Nederlands BSN-nummer. Heb je geen Nederlands BSN-nummer, dan vragen we deze voor je aan als je in Nederland bent.
  • Pasje van de zorgverzekering als je die hebt
  • Bankrekeningnummer, IBAN en BIC. Dit mag ook het nummer van een niet-Nederlandse rekening zijn.
  • Bankpas
  • Geld om de eerste twee weken te kunnen overbruggen
  • Smartphone als je die hebt. We gebruiken een app om je het contract en de loonstrook te sturen. In deze app kun je ook je vragen stellen.
Hoe kom ik in Nederland?

Je regelt en betaalt de reis naar Nederland zelf. De meeste mensen komen hier met een taxibusje of eigen auto. Een enkeling gaat met het vliegtuig.

Hoe werkt het als ik in Nederland arriveer?

Je krijgt het adres van je woonplek. Je reist vervolgens rechtstreeks naar je woonplek in Nederland. Daar zet je je bagage neer en kun je even acclimatiseren.

Kom je ’s avonds of ’s nachts aan? Ga dan meteen slapen. We halen je de volgende werkdag op om je in te schrijven.

Kom je tijdens kantooruren aan? Dan halen we je dezelfde dag op om je in te schrijven.

Je schrijft je in op het kantoor van Lean. We sturen het contract naderhand digitaal toe.

Is het papierwerk in orde gemaakt? Dan krijg je een fiets of een auto. We gaan daarna meestal samen naar je nieuwe werkplek kijken. Zo weet je waar je moet zijn en hoe het daar is. Daarna ga je weer terug naar je woonplek. Meestal kun je de volgende dag al aan het werk.

Waar kom ik te wonen?

De meeste van onze buitenlandse medewerkers wonen in een huis. Je deelt een kamer met 1 persoon. Soms met 2 personen. Je deelt een gezamenlijke douche.

We hebben normale huisregels. Bijvoorbeeld dat je de gezamenlijke ruimtes die je gebruikt netjes achterlaat.

Onze regels zijn niet superstreng. Je mag gewoon leven. We vragen je wel rekening te houden met de gebruiken in Nederland. Heb je bijvoorbeeld een feestje, dan is het in Nederland gebruikelijk dat je na 12 uur niet voor geluidsoverlast zorgt. Het is ook gebruikelijk om je auto of fiets te parkeren op de plek die hiervoor is aangewezen.

De huisregels hangen in het huis.

Hoe kom ik op mijn werk?

Ben je arbeidsmigrant, dan kom je zo dicht mogelijk bij je werkplek te wonen. Je krijgt standaard een fiets tot je beschikking. Woon je verder van je werkplek, dan krijg je een auto of een elektrische fiets.

Hoe zit het met certificering?

We hebben drie certificeringen: NEN 4400-1, SNF. En we zijn aangesloten bij de NBBU.

  • NEN 4400-1 is een certificering van Stichting Normering Arbeid (SNA). Deze stichting controleert ons op juiste afdrachten aan de Belastingdienst en betalingen aan werknemers.
  • SNF staat voor Stichting Normering Flexwonen. Deze stichting controleert of onze huisvesting voldoet aan de Nederlandse regels.
  • De NBBU is één van de twee uitzendbonden in Nederland. Deze bond behartigt onze belangen als uitzender. De NBBU is partner in het CAO-overleg.

Wie zijn de mensen achter Lean?